018 - Drain-back Соларна система със Слънчев колектор с вакуумни тръби в действие.

Автор на статията Евгений Гичев. За контакт skype: evg_gich

Отдавна исках да сменя плоския обикновен колектор с такъв, който да работи и в по-хладно време дори и зимата. Проучвайки системите оформих следните противоречиви изисквания:
1. Да ползвам предимството на вакуумните тръби, но да не е на висока цена и да няма нужда от поддръжка
2. Да не купувам нов бойлер
3. Да няма медни тръби и незамръзваща течност и да не се налага сезонно превключване/източваме
4. Да се интегрира с котела, като приоритета е на солара.

Така открих вакуумно-тръбните колектори без налягане тип "Мокра тръба", които са по евтини и може би и по ефективни от "Heat Pipe" колекторите. Открих и дрейнбек - самоизточващите системи, които силно ме изненадаха с простотата и ефективността си. Оставаше да го приложа при мен и ето го резултата:
Вместо отделен дрейнбек съд, използвах разширителния съд на парното разположен под тавана в банята на втория етаж и е свързан към студената тръба. Близо до това свързване направих отклонение, в което свързах долния край на серпентината. Към същата точка е свързана и помпата, от която продължава нагоре студената тръба за колектора. Топлата от колектора и топлата от котела могат да се превключват с 2 бозаджийски кранчета към горния край на серпентината, но аз сложих моторизиран трипътен вентил и го управлявам с термостат. На "топлия" край на колектора има вертикална отворена тръба около 80 см. за обезвъздушаване и отвеждане на парата при евентуално завиране. Когато системата не работи в колекторната тръба на панела има около 1/3 вода, като нивото е около долния ръб на вакуумните тръби, които остават също пълни. Когато заработи помпата напълва тръбния път като изпомпва около 6 литра вода от системата на котела (от разширителния съд) и става циркулация през серпентината. При спиране на помпата след около 7-8 минути всичко се връща към първоначалното си състояние. Монтажа на колектора нарочно го направих на около 62 градуса. Така най голяма ефективност ще има през месеците ноември и януари.

Като резултат мога да споделя, че атмосферният слънчев колектор с вакуумни тръби Sunstar спрямо плоския (турскo производство), засега е с много по-добра ефективност в по-студените дни и в такива с 50-70% облачност.