001 - Завишeна ефективна абсорбираща площ на Слънчевите колектори

Напоследък забелязваме, че много наши колеги с цел да привлекат повече клиенти завишават ефективната абсорбираща площ на колекторите с вакумни тръби, като са достигнали фантастични стойности. Колко всъщност е ефективната абсорбираща площ на соларните колектори с вакуумни тръби и как се пресмята?

Отговорът на този въпрос е по-долу и информацията ни беше предоставена от нашия доставчик. Най-разпространеният размер вакуумни тръби са с размери: 1800 мм дължина, 58 мм външен диаметър и 47мм диаметър на вътрешната тръба върху, която е нанесено селективното покритие.

Абсорбиращата повърхност на една вакумна тръба се пресмята по следния начин:
Ефективната дължина е 1,72 мтр.
Ефективната "ширина" е напречното сечение на вакуумната тръба, но забележете, че това е сечението (диаметъра) на вътрешната тръба - 47 мм върху която е нанесено селективното покритие !!!!
Абсорбиращата площ на една вакумна тръба e 1,72 х 0,047=0.08084 m2.

Но и това не е точната ефективна повърхност. Резултата се умножава с коефициент, който се определят по-време на тестовете от класификационната организация, като например TUV Германия. Този коефициент варира около 0.94. Или 0.94 х 0.08084 = 0,07598 м2 е Ефективната Абсорбираща площ на една вакумна тръба 1800х58 мм.

Така, че всеки може да пресметне ефективната площ на желаният модел колектор, като умножи тази стойност по броя на тръбите. Една от нашите цели е да бъдем максимално коректни и лоялни с нашите клиенти. Надяваме се да сме ви били полезни!