005 - Индустриални Слънчеви колектори SG

Слънчеви Колектори модел SG са атмосферен тип и са пригодени за отворена система. Познати са и под името Индустриални колектори. Максималното им работно налягане е 0,2 барa. Работната течност е вода. Инсталацията като схема, не се различава особено от тази при затворена система с колектори под налягане с HEAT PIPE. Има обаче някой специфични особености, които трябва да се спазят.

В България този модел не е наложен, но в Китай например е масово разпространен за отопление на битова вода за хотели, предприятия, басейни. Индустриалните колектори обикновено са в комбинация с атмосферни водосъдържатели. Възможно е да се използват и в система с бойлери под налягане със серпентини. Особено подходящи са за хотели на сезонна работа по Черноморието. При завършване на сезона системата просто се източва и така до началото на следващият сезон. За отопление на басейни SG слънчеви колектори директно могат да се присъединят към помпата на басейна.

Поради факта, че работната течност е вода използването на Соларни системи със SG колектори през зимата е възможно ако тръбната система се предпази от замръзване посредством подгряващ кабел или чрез циркулация на водата управлявана от контролер.

Този тип слънчеви колектори са с около 40% по-ниска цена спрямо колекторите под налягане (HEAT PIPE). Като ефективност предимството също е на тяхна страна поради директния контакт на водата с абсорбиращата повърхност.