017 - Видове Вакуумни тръби с Heat Pipe

Слънчевите колектори за соларни сплит системи под налягане се предлагат с два вида вакуумни тръби с Heat pipe. При избор на колектора е добре да се знаят предимствата и недостатъците им. Затова по-долу ще се опитаме безпристрастно да ги представим и да ви помогнем в избора.

Класическият тип тръби са комбинация от вакуумни тръба, топлинна тръба (Heat Pipe), алуминиев фин, PVC държач. Вакуумните тръби са с 47 или 58 мм външен диаметър и стандартни дължини 950, 1500, 1800 мм. Дебелината на боросилкатното стъкло е 1.6мм. Абсорбиращото покритие е нанесено върху вътрешната тръба и съответно има 360 градусова цилиндрична форма, която е и най-добрият вариант. Според спецификацията на различните производители за тръби с 3-слойно покритие ефективноста им е по-голям от 94%. Всеки един от четирите елемента може да се замени при повреда и се предлагат на пазара. За пример при счупване на вакуумната тръба не е необходимо да се заменя и термотръбата и цената и е между 15-20 лв. Замяната на повредена част е лесна операция и не е неоходимо да се търсят специалисти.

Другият вид са SHCMV Метал вакуумни тръби или познати под името "Seido" При тях стъклената тръба е единична с дебелина на 2 - 2.4 мм, диаметър 70 и 100 мм и стандартни дължини 1800, 2100 мм. Абсорбиращото покритие е нанесено върху алуминивият фин, който може да бъде с различни форми - лентов тип, 1/2 цилиндър. Ефективноста им е също около 94%. Всички елементи обаче са обединени в едно цяло, като при повреда на един от тях е необходимо да се замени комплекта. Като критично място за загуба на вакуума се смята връзката на медната термотръба, капака от стомана и стъклената тръба. Причината е различното температурно разширение на всеки един от материалите. Цената на една тръба е около 150 лв.