007 - Термосифон отворена система - избор на начин за автоматично запълване

Термосифоните отворена система се предлагат с три различни модификаций за автoматично пълнене. Тези модели при нас са обозначени със SC и SS. По долу са описани различните варианти:

- Запълване чрез Спомагателен съд.
В този съд е монтиран поплавък и работи на принципа на тоалетното казанче. При падане на нивото на водата поплавъка посредством лостова система отваря клапана за пълнене. При повишаване на нивото го затваря. Тази най-опростена система е надеждна и няма нужда от проверки. Запълването с вода започва веднага след източване на 4-6 литра вода. Естествено това понижава температурата на водата във водосъдържателя. Ако желаете това да не се случва просто затваряте стоп крана на тръбата за пълнене.

- Запълване посредством диференциален клапан по налягане.
Посредством чувствителна мембрана, се следи нивото на водата във водосъдържателя и се управлява клапана за пълнене. Чрез винт за регулиране натежението на пружината, която притиска мембраната се регулира нивото на водата. В клапана е монтиран и един много финен филтър. Този вид клапани създават много проблеми и е необходимо често почистване на филтъра. Според нас не са надеждни и ние не ги предлагаме. Цената им е малко по-ниска от тази на Спомагателният съд.

- Запълване посредством електромагнитен клапан.
Електромагнитният клапан се управлява от контролер посредством сензор за ниво. Звучи добре но има един голям недостатък ако монтажа се изпълни според схемата на производителя. Тръбата за пълнене и източване е една, т.е. запълването става през тръбата от която идва топлата вода. И какво се случва? В един момент когато се къпете изведнъж започва да тече студена вода, защото нивото във водосъдържателя е паднало и ел. магнитния клапан се отваря за пълнене. Трябва да затворите водата и да изчакате до запълването на водосъдаржателя. Друг минус е, че сензора за ниво е комбиниран със сензора за температура. При повреда на единият елемент трябва да заплатите и двата. Чести дефекти дава и ел. магнитният клапан. И не на последно място, необходимо е ел. захранване за работа на системата. При покупката на Слънчевата система сте задължени да закупите и контролера, което я оскъпява.

Имайки предвид горното препоръчваме да се ползва спомагателен съд.