003 - Соларни системи с вакуумни тръби през зимата?

Много хора закупили Термосифони с вакуумни тръби не ги използват през зимата от страх да не замръзнат и повредят. Най-често задаваният ни въпрос е: как да ги източат като стане студено. Пълното източването е невъзможно освен ако не се разглоби системата. При частично източване има опасност от замръзване на вакуумните тръби.

Използването им през зимата е възможно и би довело до по-бързо изплащане на вложените средства. Естествено има проблемите, които могат да възникват. Най-често замръзват входящата и изходящата тръби до и от водосъдаржателя през ноща, когато температурите паднат под -5 градуса.

Замръзването тръбният път може да се разреши чрез инсталирането на подгряващ кабел. Този вид кабел има много малка консумация на енергия, от порядъка на 10-15 Вата на метър. Захранва се с 230VAC. Инсталирането му около тръбите ще предотврати замръзването им. За удобство на нашите клиенти за всяка закупена от нас система предлагаме в комплекта 5 метра противозамръзващ кабел.
Внимание! Кабелът трябва да се инсталира само от компетентни лица!

През зимата дори и при много ниски температури ако времето е слънчево водата във водосъдаржателя се подгрява и достига до 35 градуса С. Използването на загрятата до тази температура вода може да стане по два начина. Първият е като се използва вграденият в системата ел. нагревател водата се доподгрява до желаната температура. Вторият е възможен там където има инсталиран и електрически бойлер.

Тръбната система се инсталира така, че посредством спирателни кранове да може през "летния период" да се изолира електрическия бойлер, а през останалите месеци водата първо да постъпва в Термосифона и от там да отива в електрическия бойлер . В този случай вместо да се подгрява вода от 5-10 градуса, ще се подгрява от 30-35 градуса. Това би довело до значителни икономий на ел. енергия. За този начин на свързване подходящи Слънчеви колектори са SC-HE, SS-HE и SP моделите.