021 - Отопление със слънчев колектор

В краят на есента на 2013 наш приятел ни се довери и сам си монтира спомагателно отопление със слънчев колектор модел SG50. Системата беше интегрирана в изграждащата се стандартна отоплителна система състояща се от камина с водна риза и радиатори.

Отопляваните помещения са с обща площ от 60 квадратни метра и се ползват през деня за няколко часа - съблекалня и гараж. Соларната система се състои от 50 тръбен атмосферен колектор, разширетелен съд 25 литра, циркулациона помпа, контролер и за работна течност вода.

Използваният слънчев колектор е с подобрен вариант на изолацията. Върешният съд е квадрат 80х80 мм, а външният е с цилиндрична форма с диаметър 190 мм. При предишният модели вътрешният съд беше цилиндър със 120 мм диаметър. Спецификацията на този модел колектори може да видите тук.

В края на зимата можем да обобщим, че ефектът от соларната система надмина очакванията ни. Камината беше използвана в много малка част от времето. При неработеща камина и слънчеви дни се постигаше температъра на радиаторите от 35 градуса на входа без значение външната температура. Нито едно спиране на работата на системата.

В крайна сметка клиентът е с намерение да добави още един колектор през есента за получаване на по-добър ефект.