022 - Последни изменения на термосифоните със серпентина

Първият внос, продажби и монтаж на термосифони със серпентина направихме през 2009 година. Първоначално бяха посрещнати с недоверие от клиентите. Към настоящият момент 6 години по-късно можем да кажем, че се утвърдиха като най-надеждните модели слънчеви колектори за топла вода.

През този период извършихме и някой промени в конструкцията им. Основно промените се отнасят за серпентината - материал, дължина, начин на монтаж. Базовият модел на производителя беше изпълнен с медна серпентина Ф 12 Х 0.8 мм с дължина, която се оказа задоволителна, но не и комфортна за по силна струя. За да повишим топлообмена променихме размера и дължината до Ф 14 Х 1.0 мм. В допълнение беше монтиран и държач на серпентината за да се избегната допълнителните вътрешни заварки. С времето направихме експеримент, като заменихме медната серпентина със такава от неръждавейка. Серпентината е от гъвкава тръба 304 с DN16. Увеличихме и дължината отново. Резултатът от тези промени се оказа положителен.

Загубата на вода във водосъдържателя от изпарение се компенсира чрез ръчно доливане с допълнителен кран или автоматично. Автоматичното запълване може да се изпълни със спомагателен танк или чрез няколко модела електронни контролери.

Отново ще споменем предимствата на този модел термосифони:
- налягането на водата е такова каквото е на водопреносната мрежа.
- няма нужда от усилваща помпа
- монтаж на покрива не е задължителен
- водата във водосъдържателя не се ползва като сервизна и се избягва образуването на бактерий
- минимална поддръжка

На снимките по-долу виждате конструкцията на серпентината от неръждавейка.