020 - Термосифон с медна серпентина в комбинация с ТЕЦ.

Автор на поста е Иво Евтимов, кв. Младост 1, София.

Оптимално използване на вакумно тръбен соларен панел с медна серпентина в комбинация с ТЕЦ и/или алтернативни топлинни източници

От лятото на миналата година съм горд собственик на 330 литров SC-HE (30 тръби). Още преди да го взема измислих схема, така че да мога да го използвам в комбинация с топлата вода от ТЕЦа – действието се развива в стандартен софийски панелен апартамент ?.

Слънчевата система 330 литров SC-HE

Разгледах всички видове соларни системи и тази ми допадна най-много поради няколко причини:
- Вакумните тръби имат най-малки загуби на вътрешната температура (сравнени с плоските панели)
- Вакумните тръби работят по-добре от останалите слънчеви панели в дифузна светлина (облачно време) и не се влияят толкова много от позицията на слънцето - кръглия им профил събира светлината еднакво добре под всички ъгли.
- Термосифонната система със серпентина е отворена – нямам голям обем резервоар с високо налягане, оттам нямам притеснения от прегряване, сработване на предпазни клапи и принудителна циркулация с помпа. Въобще цялата система работи на природни принципи и единственото, което би се случило ако я оставите без потребление да прегрява е, че водата ще заври и ще започне да се изпарява. За да възстановите нормалната и работа трябва просто да долеете (по-добре да смените) топлоносителната вода.
- Няма нужда от електричество за да функционира – без помпи, UPS и тн. Основана на природни закони за циркулация на водата. - Лесно се надгражда системата ако се наложи – както с SC-HE в паралел, така и с SG-H и SG.

Комбинация с ТЕЦ

Идеята ми е в следното – към контролера на електрическия нагревател (включени в комплекта) включих трипътни вентили с ел задвижки (имам 2 щранга за захранване). Така когато контролера пусне захранване към нагревателя (който не съм монтирал изобщо), захранва задвижките (виж схемата позиция 3) и те спират притока на топла вода от солара(в червено) и пропускат водата от ТЕЦ (в кафяво) към крайните потребители (в розово). Никъде не съм виждал някой да споменава за този тип ползване в комбинация с ТЕЦ. Надали само аз съм се сетил за нея, но смятам, че ми се получи много добре без никакви допълнителни елементи, контролери и тн. Тази система ми дава и ръчен контрол на това каква вода да ползвам.

Комбинация с “липсващ” ТЕЦ - споделяне

Истинското изпитание за соларната система дойде, когато спряха за 14 дни топлата вода от ТЕЦа. Спрях водата във вертикалния щранг на входа, откачих ел задвижката от трипътния вентил (поз. 3) и с ръчното задвижване го сложих на средно положение – така топлата вода от солара влизаше и в моето разклонение и в вертикалния щранг (ТЕЦ). По този начин всички 7 апартаменти под мен получаваха топла вода от моя солар – за 14 дни съм споделил 2.5 кубика вода от солара със съседите си, отделно моето потребление. Всички останаха много доволни, че не се налага да си топлят вода в кофи и летните душове стигаха за всички.

Оптималната система

След като фаза 1 от проекта се ползва вече близо година, е време да довърша проекта както го бях замислил от самото му начало - оптимално използване на слънчевата енергия събирана от солара

1. Съдомиялна машина – освен, че спестява времето прекарано на мивката, този уред спестява огромно количество вода! Вече са ми смътни спомените, но мисля, че засякохме че харчим към 40 литра вода (топла + студена) за измиването на един куп чинии. Сега съдомиялната харчи 8 литра топла за същото количество!
Почти всички модели поддържат захранване от топлия кран – в спецификацията на машината е указано, че може да се захранва с вода до 60 градуса. Така съдомиялната подгрява само от 50 градусовата соларна вода (на толкова съм сложил термостатичния смесител) до 60 или 70 в зависимост от програмата, спестявайки време и ток.

2. Пералня с 2 входа (студена и топла вода) – при положение, че вече имаме топла соларна вода е “еко кощунство” да се грее вода с ел нагревател ?. За целта се купува нова пералня с два входа – не са много разпространени в България, но почти всяка марка предлага такива. Ако някой се интересува от модели мога да споделя, какво съм намерил аз.

3. Воден конвектор – това е единствения компонент, който още не съм монтирал (но следва). Не съм виждал никъде реализирана или поне загатната тази идея в нета:
- През лятото (до този момент) студената вода от водопровода отива директно в солара за проточно стопляне. Замислих се, че ниската температура на студената вода ако я оттдам във въздуха на помещенията, ще придобия 2 много полезни ефекта (виж схема лято):
– водата ще е стоплена преди да отиде в солара, и така ще добивам повече топла вода при едно и също слънце
въздуха в помещението ще се охлажда. Ясно е, че няма да мога да климатизирам целия апартамент, но при среден разход на ден за къпане, миялна и пералня около 100-150 литра, мисля че това ще доведе до 2-4 “еко” градуса по-ниска температура в помещението с конвектора.
- През преходните сезони и зимата студената вода ще се качва директно в солара, а “топлоносителната” вода ще се циркулира посредством помпата през конвектора. При този начин на ползване в слънчеви дни мога да използвам производството на топла вода от солара до достигане на 45 градуса на топлоносителната вода а останалите 10-тина градуса мога спокойно да ги “изциркулирам” във въздуха на помещението, вместо да ги губя в атмосферата през нощта. Разбира се това автоматично значи, че на следващия ден ще почна с по-ниска температура в солара, но моите наблюдения тази зима показаха, че като светне слънце зареждам топла вода за ~2 дни напред, а в сумрачни дни успявам да събера само по 10тина градуса, които “загубвам” още същата вечер.
Както личи от схемата лесно мога да добавя алтернативен източник на топлина, като така ще имам и отопление през конвектора и топла вода през солара оттам и отпадането на ТЕЦа като топлоизточник ?.

Това е моят начин да се възползвам от слънчевата енергия, и така да спестявам на света въглеродни емисии*. Който каже, че зелените технологии са неефективни, прекалено скъпи или недостатъчно развити за ползване в бита, да прочете още веднъж статията ми и да престане с оправданията – хората сме тези, които може да променим света, както към добро така и към по-лошо.