002 - Цени и качество на Слънчевите колектори на Българския пазар

Най-големият производител на Слънчеви Колектори в света е безспорно Китай. Предполагаме, че вносът в България от други държави е по-малко от 5%. Цените на добрите производители от Китай се повишиха от Октомври 2010. Нашият досaтавчик си повиши цените между 5 и 8 % на различните модели. Основните причини за покачването на цените са:

- засилването на Китайския юан спрямо щатския долар под натиска на Американското правителство. В началото на 2010 година 1.00 щатски долар се разменяше за 6.82 юана, а в момента за 6,58 юана.

- кризата на световната икономика доведе до повишаване цените на суровините и конкретно на медта, неръждаемата стомана и алуминия , които са основни при изработката на Соларните Колектори.

Но забележете, че една част от производители не повишиха продажните цени. Решиха да работят на на по-малка печалба? Невъзможно! Просто намалиха себестойността на продукцията си, като използват суровини с по-ниски цени т.е. по-лошо качество или започнаха да влагат по-малко материали. Вече вместо 0.41 мм ламарина се използва 0.35 мм и дори 0.3 мм за водосъдаржателите на термосифонните системи. Също така дебелината на тръбичките на медните Heat Pipe от 0.6 мм е стигна до 0,4 мм. Като резултат тези производители отказват да дават гаранция от 5 години на водосъдаржателите и на колекторите за "сплит" системи. Така че, бъдете внимателни когато решите да купувате. Информацията е предоставена от нашият доставчик.